Mikulovské vinné trhy | 3.5.2014 | Mikulov

03.05.2014 00:00

Mikulovské vinné trhy lámou rekordy a nabídnou řadu novinek

Již šestý ročník Mikulovských vinných trhů se letos koná už 3. května. Před hotelem Zámeček zavoní nejenom skvělé víno, ale i kotlíkové přesnídávkové polévky a krajové speciality. „Milovníci vín se mohou těšit na rekordních osm set třicet vzorků. Do soutěže se přihlásili jak moravští, tak i zahraniční vinaři,“ prozradil ředitel vinných trhů Josef Ševčík.

Záštitu nad letošním ročníkem převzal opět prezident republiky Miloš Zeman, přidal se i premiér Bohuslav Sobotka a celá řada významných osobností z politiky, školství a zdravotnictví včetně starosty města Mikulova Rostislava Koštiala a mikulovského probošta Pavla Pacnera. „Celá plejáda záštit mluví také o mimořádnosti akce a možná, že se tak zapíšeme také do historie, neboť tomu nikdy na vinných trzích tak nebývalo,“ řekl s potěšením Josef Ševčík.

Předání prezidentského diplomu, pohárů a dalších ocenění nejlepším vinařům proběhne v pravé poledne. Zda je bude předávat osobně prezident Miloš Zeman, zatím pořadatelé potvrdit nemohou. „Pan prezident je velmi vytížen a my to chápeme. Jeho záštity nad akcí si však velmi vážíme,“ řekl Josef Ševčík.

Návštěvníci vinných trhů se mohou opět těšit na přípitek z vinné kašny hodinu po poledni a na vystoupení hudební skupiny ŠČAMBA či cimbálové muziky Eliška. Moderátorského mikrofonu se zhostí Jožka Šmukař a patronka vinných trhů herečka Naďa Konvalinková. Od 15. hodiny také proběhne Mistrovství ČR v natažení koštýřem na čas.

Novinkou letošního ročku je otevření čtyři sta let starého archivního sklepa hotelu Zámeček na Mušově u Pasohlávek. Návštěvníky tam každou hodinu zaveze kyvadlová přeprava a v rámci vstupenky mají i tam košt vín vinařství Proqin zdarma. „V tomto starém sklepě mohou návštěvníci obdivovat spoustu znakových cihel z dob rakouské monarchie, které jsou naprosto stejné např. ve sklepích v sousedním rakouském Drasenhofenu,“ doplnil organizátor.

Vzhledem k tomu, že archivní sklep se nachází tři sta metrů od Aqualandu Moravia, mohou si lidé vzít plavky, zajít si do welness nebo se projít ve sklepní uličce bývalých starousedlíků ze zatopené obce Mušov a odpoledne se vrátit hotelovým autobusem zpět do centra dění na hotelu Zámeček.

V celém areálu mikulovského hotelu Zámeček budou vinné trhy v sobotu 3. května probíhat od deseti hodin dopoledne a zářivým ohňostrojem vyvrcholí ve 21 hodin.
Jitka Sobotková