Mikulov uvítá Regionální ozvěny Febiofestu | 10. - 11.4.2015 | Městské kino Mikulov

10.04.2015 17:00

Dvaadvacátý ročník Febiofestu se v pátek 10. a v sobotu 11. dubna přesune na dva dny do Městského kina v Mikulově. Vybraná filmová díla se vymykají běžné komerční produkci a nabízejí zamyšlení nad závažnými tématy současnosti. Určitě potěší náročné diváky a příznivce současné kinematografie.

Mikulov se stal součástí prestižního projektu Febiofest v loňském roce, kdy jsme uvedli pouze jeden film. V tom letošním roce jsme se s organizátory domluvili na dvou filmových snímcích a speciální projekci pro školy. Věřím, že tak potěšíme místní zájemce o film a kulturu,“ uvedla programová produkční Alice Vaňkátová.

Festival zahájí v pátek v deset hodin projekcí pro školy a seniory, která připomene události 2. světové války. Nejnákladnější projekt polské kinematografie Město 44 režiséra Jana Komasy vypráví o skupině mladých chlapců a dívek, kteří se ocitnou vlastním rozhodnutím uprostřed Varšavského povstání v roce 1944. Snímek vypovídá o jejich euforii a odhodlanosti, ale také pochybnostech a prohlubující se beznaději. Hlavním hrdinou je samotná Varšava – město, které mělo být vymazáno z mapy Evropy.

V sobotu v 17 hodin se bude promítat český film Danielův svět, příběh mladého muže s pedofilní sexuální orientací. Snímek získal diváckou cenu z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V 19 hodin pak bude promítací plátno patřit českému filmu Fotograf podle scénáristky a režisérky Ireny Pavláskové. V příběhu volně inspirovaném osudy světoznámého českého fotografa Jana Saudka (Karel Roden) se vracíme k některým zásadním křižovatkám života umělce obdařeného nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení.