Velikonoční Mikulov

01.04.2015 23:28

 

Velikonoční Mikulov od 2. do 6. dubna přichystal bohatý program, v němž nechybí každoroční Hledání velikonočních vajíček ani výroba velikonočních dobrot a dekorací. Město přivítá další řemeslný jarmark a vystoupí řada kapel a folklorních souborů. Konají se i kostýmované prohlídky a výstup křížovou cestou na Svatý kopeček.

Na nadcházející svátky se můžete naladit už na Zelený čtvrtek při odpoledním workshopu v Eat Art Gallery, kde se budou péct velikonoční beránky a perníčky. Děti si určitě nenechají ujít oblíbené Hledání velikonočních vajíček, které od 16 hodin na Kozím hrádku pořádá Dům dětí a mládeže.

Na Velký pátek jste zváni k výstupu na Svatý kopeček se zastavením ke krátké modlitbě u jednotlivých kapliček. Večer přivítají návštěvníky Dietrichsteinské hrobky průvodci v kostýmech a hotel Templ nabídne hudební večer s místní kapelou Jazzpetit.

Na bílou sobotu 4. dubna se v deset hodin na náměstí otevře velikonoční jarmark, kde se návštěvníci setkají s ukázkami tradičních řemesel i velikonočních rukodělných technik, jako je pletení pomlázek, zdobení kraslic a perníčků. Hudební a taneční program na pódiu zahájí velikonoční pásmo v podání dětí z Národopisného souboru Palavánek a Palavěnka. Dále se zde vystřídá Národopisný soubor Pálava, cimbálová muzika Kasanica a folklorní krůžek Pohárek. Pokračuje brněnská skupina Midnight Coffee Session a o hudební rozloučení se postará country skupina Zimour.

Ti nejmenší se budou bavit hlavně v Galerii Konvent, kde pro ně Dům dětí a mládeže připravil dílničky. „Tentokrát budeme vyrábět různé velikonoční dekorace, nezapomeneme ani na netradiční zdobení vajíček, “ upřesnila Alena Židelová z Domu dětí a mládeže. Dění zpestří i pouliční divadlo Kašpárkův svět, které zahraje dvě pohádky. Svoji odvahu a šikovnost v boji si můžou děti vyzkoušet na zámku při ukázkách rytířského turnaje, který bude přizpůsobený pro malé diváky. Dětský program doplní i představení dravých ptáků a práce s nimi.


Také velikonoční neděle bude patřit velikonočnímu jarmarku a uměleckým vystoupením. Představí se Ženský pěvecký sbor z Březí, dechová hudba Mikulovanka a vystoupí dvě mladé rockové kapely z místní základní umělecké školy. Příznivci folku si určitě zazpívají s Pavlínou Jíšovou a jejími přáteli a program uzavře rocková kapela Denwer. V galerii Konvent budou pro děti opět připraveny velikonoční dílničky a večer se koná další kostýmovaná prohlídka v Dietrichsteinské hrobce.
 

Speciální akce organizují rovněž některá restaurační a ubytovací zařízení, která kromě velikonočních menu lákají na ochutnávky vín a večery s cimbálkou. Zájemci můžou zamířit taky na zámek, Kozí hrádek, židovský hřbitov a do jeskyně Na Turoldu.