V Mikulově poběží filmový festival Jeden svět

11.03.2014 11:46

Festival, zabývající se filmovou dokumentární tvorbou s tématikou lidských práv, zahájí promítání 21. března. Kromě snímků s tématem letošního ročníku, kterým je práce, nabídne také koncerty a zajímavou diskuzi.

Mý věci je finský dokument, který 21. března v 18 hodin zahájí letošní ročník. Humorný snímek, oceněný v roce 2013 diváckou cenou na helsinském festivalu DocPoint, nabídne možné odpovědi na to, jaké věci skutečně ke svému životu potřebujeme a bez čeho se lze obejít. 

Sylva Chludilová, produkční akce, dále uvádí k programové nabídce festivalu: „Tentokrát jsme pro veřejnost vybrali sedm filmů. Z českých dokumentů jsou to absolventský film Show! režiséra Bohdana Bláhovce, který nabízí unikátní pohled do života teenagerské kapely i jejího temnějšího zákulisí. Dále úspěšný dokument Ivo Bystřičana Mých posledních 150 tisíc cigaret, na který naváže i divácká diskuze s pracovníkem Centra pro odvykání kouření.  Pozornost si zaslouží i citlivý portrét Otázky pana Lásky režisérky Dagmar Smržové, který přibližuje člověka, který s humorem a nadhledem zápasí se svou odlišností.  Ze zahraničních snímků promítneme polský dokument Všechno je možné a slovenský snímek Báňský chlebíček. Doporučila bych také film Horníci pod palbou, dílo významného filmaře Rehada Desai, který se vrací k událostem ze srpna 2012, kdy došlo v jihoafrickém dole Marikana k jednomu z největších krveprolití do konce apartheidu.“

Nabídka festivalu je koncipována tak, aby oslovila všechny generace, navíc je doplněna i doprovodným programem. Mezi pátečními projekcemi filmů proběhne Koncert pro Jeden svět, ve kterém se představí místní studentské kapely.

„Mikulov se s Jedním světem rozloučí v neděli vystoupením formace Blues session Mikulov,“ doplnila paní Chludilová. Koncert začne v 17 hodin v Kinoklubu.  Anotace jednotlivých dokumentů, informace o začátku jejich projekce a o vstupném jsou dostupné na webu města Mikulov.