Novinky z Mikulova

25.02.2014 22:38

 

Mikulov hostí Mezinárodní festival Jeden svět 2014

Mikulov se letos popáté zapojil do přehlídky dokumentárních filmů Jeden Svět 2014. Filmy o lidských právech se zde budou promítat od 21. do 23. března a hlavním tématem
16. ročníku je PRÁCE.

 

Pro zdejší diváky je připraveno sedm dokumentů, které upozorňují na to, že po několika letech ekonomické krize se zaměstnání stává každodenním tématem stále většího počtu lidí. Někteří ji hledají, jiní se bojí, že o ni přijdou, další v ní musí trávit příliš času a přicházejí o svůj soukromý život.

 

Práce je opravdu zásadní námět. Do budoucna se společnost bude navíc čím dál více potýkat s tím, že ze světa postupně mizí. Pracovních míst a zaměstnání ubývá,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

 

V informační kampani festivalu mluví o svém vztahu k práci skuteční lidé způsobem, jako by hovořili o významné osobě svého života. Mladá žena s titulkem „Snad spolu zůstaneme“ se bojí o práci. Pán s nápisem „Střídám je“ poukazuje na svá tři zaměstnání, jimiž se snaží uživit rodinu. Muž původem z Indonésie říká „Hledám ji“, zatímco vietnamská podnikatelka ji našla a „Vděčí jí za hodně“.

 

Vybrané filmy téma práce představí v celé jeho šíři. Podíváme se do oblastí, kde změny globálního trhu mají výrazný dopad na způsob života místních, i do prostředí asijských a evropských továren, v němž zaměstnanci čelí velkému tlaku. Dokumenty se zabývají také syndromy přepracování a vyhoření, nezaměstnaností a vznikem nových chudých vrstev společnosti. Dalšími diskutovanými jevy je i migrace, dětská práce na globálním Jihu nebo zodpovědná spotřeba.


 

Od 17. do 21. března jsme připravili také dopolední školní projekce pro žáky základních škol a studenty. Jednotlivé bloky obsahují kratší filmy sestavené podle věku, které specialisté na vzdělávání vybrali tak, aby byly srozumitelné i nejmladším divákům,“ doplňuje Sylva Chludilová, produkční festivalu.


 

Anotace jednotlivých dokumentů, informace o začátku jejich projekce a o vstupném jsou dostupné na webu města Mikulov. Do šestnáctého ročníku festivalu se zapojuje 35 českých a moravských obcí, v Jihomoravském kraji kromě Mikulova ještě Brno, Tišnov a Znojmo.
(lk)


 

Fašankové veselí na mikulovském Náměstí


 

Fašank se v Mikulově slaví v sobotu 1. března masopustním rejem, který začne v 9.30 na Náměstí před radnicí. Letos je to již 24. ročník akce pořádané Národopisným spolkem Pálava.

„Přijďte se bavit na Náměstí za námi, uvidíte průvod masek a tradiční mečový tanec Pod šable. Celé vystoupení bude velmi spontánní, přesně tak, jak fašankové veselí probíhalo dříve,“ uvádí Marie Dostálová, členka  spolku, který celou akci organizuje.


Masopustní veselí a dobrou náladu podpoří i dechová hudba Mikulovanka, která masky doprovází. Aby se z fašanku nevytratil jeho původní smysl, příprava na křesťanské Velikonoce, průvod se pozdraví také s mikulovským proboštem Pavlem Pacnerem.
(lk)

 

Divadelní představení Zvonokosy pobaví Mikulov

Své nově nastudované humoristické dílo Zvonokosy přestaví v sobotu 15. března v městském kině ochotnický soubor amatérských herců z Bavor, Milovic a Mikulova.

K napsání scénáře inspirovala režisérku Zdeňku Krososkovou kniha Gabriela Chevalliera, která s vtipem a šarmem ukazuje veřejné poměry v malém francouzském městečku. „Diváky rozesměje nejen děj kolem suchého záchodu s vyřezaným srdíčkem, ale také třeba rvačka v kostele, která skončí choulostivým zraněním kostelníka. Zvonokosy mají svůj humor. Jihofrancouzské prostředí je tolik blízké tomu našemu,“přibližuje režisérka.

Napsala jsem hru za tři měsíce, zkoušeli jsme ji od poloviny listopadu s vánoční přestávkou. Spolupráce s herci byla moc dobrá, zvládli jsme to poměrně rychle. Premiéru jsme uvedli prvního února v Bavorech a nyní s ní objíždíme i okolní obce, " dodává Krososková.


Představení začíná od 19 hodin v mikulovském kině. Cena vstupenky je 50 Kč a lístky je možné si zakoupit i předem v Turistickém informačním centru Mikulov.
(lk)


Mikulovské vinné trhy pod záštitou prezidenta republiky

První květnovou sobotu se budou konat Mikulovské vinné trhy. Záštitu nad touto jedinečnou akcí, která vypukne 3. května v 10 hodin v areálu hotelu Zámeček, převzal prezident České republiky Miloš Zeman.

4. února hlava státu osobně předala záštitu nad akcí řediteli Mikulovských vinných trhů Josefu Ševčíkovi, kterého na Hradě doprovázel František Hušek, šéf břeclavského hasičského záchranného sboru. Při návštěvě také Miloš Zeman ochotně zapózoval u svého nového portrétu. „Ten před nedávnem namaloval moravský malíř a restaurátor Bohumil Bortlík ze Starého Podvorova,“ upřesnil Josef Ševčík.

Mikulovské vinné trhy se konají již pošesté, letos podruhé pod záštitou hlavy státu a nejlepšímu vinaři bude udělen prezidentský diplom s titulem Champion MVT 2014.

Během dne proběhne také Mistrovství ČR v natažení koštýřem vína ze sudu na čas, milovníci dobrého jídla si přijdou na své během mezinárodní přehlídky kotlíkových polévek. K poslechu bude hrát cimbálová muzika a veselá kapela Ščamba. Vinné trhy bude tradičně moderovat Jožka Šmukař s herečkou Naďou Konvalinkovou.

(js), foto: Josef Ševčík

 

Letošní Mikulovský gourmet festival vzdá hold kuchyni Dietrichsteinů

 

Začátek června patří v Mikulově již tradičně gurmetům. Od 5. do 8. 6. se zde bude konat již pátý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny.

 

Letošní 5. ročník festivalu vzdává hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů s reminiscencí na jejich letní kratochvíle. Přípravy na tento gurmánský svátek jsou v plném proudu a v polovině ledna se finalizovala festivalová menu pro jednotlivé restaurace a ke každému chodu se vybíralo vhodné víno.

 

V sedmi vyhlášených festivalových restauracích se budou opět servírovat lahůdky, které připraví špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. „Letos jsme se inspirovali v kuchyni Maxmiliána I., který byl druhým pánem na mikulovském panství Dietrichsteinů a působil ve službách císaře Rudolfa II. jako komoří a štolba. Lov byl jeho životní vášní a jeho lovecké hostiny byly vyhlášenou událostí pro celé císařství,“ říká

organizátor festivalu Petr Marcinčák.

 

Novinkou letošního ročníku oslavy moravské kuchyně a snoubení jídla s vínem je také rozšíření degustačních míst o restauraci Pod Svatým kopečkem, čímž organizátoři navazují na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody. Restaurace Pod Svatým kopečkem bude vytvořena speciálně pro hosty festivalu v přírodní kulise úpatí Svatého kopečku s výhledem na celý Mikulov a představí další úžasnou scenérii.

 

„Snažíme se objevovat a nalézat novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně. Díky spolupráci s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR je každý rok nastavena laťka gastronomické úrovně festivalu velmi vysoko. Ale sázka na kvalitu a čerstvé lokální suroviny představuje jedinou správnou cestu, jak gastronomicky pozvednout celý region,“ vysvětluje hlavní smysl dnes již tradičního gurmánského setkání jeho hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.

 

Festivalové menu bude vedle již zmíněné restaurace Pod Svatým kopečkem nabízet šest dalších mikulovských restaurací – hotel Marcinčák, hotel Maroli, hotel Eliška, Zámecká restaurace, restaurace Aquarium Relax a rybí restaurace U Lomu Mariánský mlýn. Další informace o 5. ročníku MIKULOV GOURMET FESTIVALU najdete na stránkách www.mgfest.cz.

(js)

 

Vinaři oslaví 8. března výstavou vín na zámku

Začátkem března se na mikulovském zámku koná tradičně výstava vín mikulovské podoblasti. Vinařský spolek MORAVÍN připravil tento svátek všech vinařů a milovníků vína na sobotu 8. března. Akce začíná v 10 hodin.

Samotné výstavě v zámeckém sále však předchází hodnocení soutěžních vzorků. To proběhne již tuto sobotu 1. března tradičně v prostorách mikulovského gymnázia. „Hodnotit se bude anonymně podle vyhlášených kategorií stobodovým systémem Mezinárodní enologické unie,“ uvedl Vojtěch Pazderka předseda pořádajícího vinařského spolku.

 

Nabídku bílých, červených i speciálních vín obohatí také vína rakouských vinařů a méně známé odrůdy vín. „Návštěvníci se mohou těšit na více než pět set vzorků, mezi nimiž budeme vybírat šampiona výstavy,“ upřesnil Vojtěch Pazderka.

Během zahájení výstavy a udělení diplomů vystoupí pěvecký sbor Mužáci z Březí pod vedení Jana Stibůrka a od 14 hodin zahraje cimbálová muzika Kasanica s primáškou Věrou Kunovovou.

Další informace na www.moravinmikulov.eu a v TIC Mikulov.
(js)

Regionální muzeum v Mikulově připravuje výstavu a žádá občany o pomoc

Pracovníci Regionálního muzea v Mikulově připravují na novou výstavní sezónu zajímavou výstavu věnovanou někdejším mikulovským nakladatelstvím a fotoateliérům. Výstava s názvem „Vydáno v Mikulově“ nebude jen prezentací starých pohlednic, fotografií a knih, ale nabídne také vhled do dobového fotoateliéru či staré tiskárny. „Rádi bychom obohatili instalaci o další předměty – ať již z výbavy fotokomory či ateliéru, či o fotografie a pohlednice z našeho kraje do roku 1945. Obracíme se proto na obyvatele Mikulova i okolních obcí s prosbou o pomoc při přípravě této výstavy, zda by nám zapůjčili některé artefakty,“ požádala kurátorka výstavy Dana Massowová.

Pokud tedy někdo z mikulovských občanů takovéto poklady uchovává a chce je zapůjčit muzeu, může se spojit s kurátorkou výstavy na tel.: 519 309 034, e-mail: massowova@rmm.cz.